Tips voor je eerste ballonvaart

Ben jij klaar voor je eerste ballonvlucht ervaring? Hieronder vind je tips voor beginners en een korte uitleg van de hele ballonvaart om je te helpen bij de voorbereiding. Je kunt voor aanvullende informatie terecht bij onze FAQ pagina.

Wat te dragen

We begeleiden jou van A tot Z bij Spildooren ballooning. Voor jou een nieuw avontuur, voor ons dagelijkse kost. Let voor aanvang van de ballonvaart daarom op de volgende zaken.

 • Doe laarzen of sneakers met hoge sokken aan– We weten nooit precies waar we zullen landen, dus het is belangrijk om je voeten en benen te beschermen tegen de verschillende soort ondergronden want de kans is bestaande dat we in een veld landen met hoge grassen.
 • Draag een broek waar je in kunt bewegen – Om in en uit de ballonmand te komen, moet je klimmen, dus het is belangrijk om tijdens de ballonvaart kleding aan te hebben waarin je je makkelijk kunt manoeuvreren.
 • Doe een cap of hoed op – De brander, evenals de zon, kunnen veel warmte afgeven. Het dragen van een soort hoofddeksel kan helpen om je tegen de stralingswarmte te beschermen of losse haren tegen te houden, zodat je ongestoord van het prachtige uitzicht kan genieten.
 • Draag gelaagde kleding afhankelijk van het weer – Draag in de winter kleding en jassen in laagjes voor koud weer, want op grotere hoogte kan het nog kouder zijn. In de zomer zijn truitjes of t-shirts tijdens een ballonvlucht prima, echter let wel op met sjaals bij de inflateprocedure!

Wat mee te brengen

Het enige dat je nodig hebt, ben je zelf, maar sommige spullen komen van pas tijdens een ballonvaart. Water wordt voor en na de vlucht verstrekt.

 • Eventueel een flesje water voor tijdens de vlucht
 • Kleine camera’s zijn welkom (bespreek het van tevoren met de piloot indien je grote/professionele apparatuur gebruikt)
 • Een avontuurlijke geest
 • Een lege blaas

Wat te verwachten

Vaak stijgen verschillende luchtballonnen samen op vanop dezelfde opstijgplaats. Begeef je daarom zo snel mogelijk naar één van onze medewerkers ter plaatsen.

Zodra je onze medewerker hebt ontmoet, begeleiden we je naar de piloot van de luchtballon waar jij met meevliegt.

Spildooren Ballooning heeft veel standaard opstijglocaties waaruit we de ballonvaarten laten vertrekken zoals Sint-Niklaas, Antwerpen en Gent. Het is belangrijk om op tijd op de ontmoetingsplaats te zijn, zodat het vertrek geen vertraging oploopt en de volledige vluchttijd kan worden ervaren.

Zorg ervoor dat je het toilet hebt bezocht voordat je naar de opstijgplaats vertrekt. Er zijn geen toiletten zodra je eenmaal aan je ballonvaart begint! Indien je een VIP arrangement hebt geboekt, is de ballonmand volledig privé gereserveerd voor jullie gezelschap. Als je een standaard vlucht hebt, deel je de rit met andere passagiers. Zo zijn er al veel vriendschappen ontstaan!

Het opstijgproces

Op de opstijglocatie beoordeelt de piloot het weer en begint het opstijgproces. De mand en één van onze ballonnen worden zo neergezet dat de wind helpt bij het opblazen. De piloot zal alle componenten aansluiten en controleren om een veilige ballonvaart te garanderen.

Zodra de ballon klaar is om opgeblazen te worden, zal een krachtige ventilator hier lucht in persen. Het vereist twee mensen om de ‘envelop’ open te houden en dit zorgt voor een geweldig fotomoment voor passagiers. Iedereen die de envelop vasthoudt, moet op de kabels letten en geen touwen of kabels om lichaamsdelen wikkelen. Luister altijd naar de piloot en de bemanning om de veiligheid te waarborgen.

Wanneer de ballon vol lucht zit, zal de piloot de brander aansteken en de ballon rechtop zetten door vanuit propaantanks vuur in de omhulling te blazen. Nu is het tijd om in de ballonmand te klimmen en te wachten tot deze opstijgt. Weer een mooi moment voor foto’s!

De ballonvaart zelf

De meeste passagiers realiseren zich niet hoe vredig en majestueus een ballonvlucht kan zijn. Omdat je met de wind reist en door de lucht zweeft op lage en grote hoogten, voel je alleen de bries als je van hoogte en windsnelheid verandert. Soms scheer je rustig langs de bomen (neem dan zeker een souvenir blaadje!) of vlieg je tot een kilometer hoog waar je soms tot aan de zee kunt kijken. Dit zijn de fantastische dingen die deel uitmaken van de ballonvaart ervaring.

De landing

De landing is ook zeker een opwindend onderdeel van de ballonvaart. De piloot bepaalt een landingsplaats op basis van de landingsmogelijkheden en geografische kennis, die is verkregen door in het gebied te vliegen. Landingen variëren afhankelijk van de windsnelheid en het terrein.

 • Bij kalme wind kan er het een rechtopstaande landing zijn, wat betekent dat de ballon rustig op de grond zal landen met weinig tot geen impact.
 • Bij matige wind kan de piloot passagiers instrueren om te hurken, zijwaarts te draaien en hun knieën lichtjes te buigen om de impact te verzachten.
 • De ballon kan slepen of platvallen bij matige tot harde wind. De ballonmand kan dan worden gebruikt om tegenaan te leunen.

Zodra de ballon volledig tot stilstand is gekomen: indien de mand nog rechtop staat, zal de piloot de passagiers instrueren om in de mand te wachten tot een deel van de hete lucht is ontsnapt. Op die manier stijgt de ballon niet opnieuw op als passagiers uitstappen. Als de mand op zijn kant ligt, zal de envelop snel leeglopen en kunnen passagiers uit de mand klimmen.

Boek nu je ballonvaart bij Spildooren

Vergeet niet dat elke ervaring uniek is en dat we gaan waar de wind ons brengt! Een piloot en de bemanning van Spildooren Ballooning zijn eersteklas specialisten en zullen goed voor je zorgen. Neem gerust contact met ons op indien je nog vragen hebt over je eerste ballonvaart, of zoek op onze website voor meer informatie.