fbpx

10 gekke feiten over ballonvaren

Denk je dat de gebroeders Wright indrukwekkend waren? Luchtballonnen vervoerden al mensen door de lucht bijna een eeuw voordat de gebroeders Wright zelfs maar geboren waren. Hier zijn enkele eigenaardige feiten van de oudste vorm van vliegen.

1. Een haan, een eend en een schaap waren de eerste passagiers van een heteluchtballon.

In 1783 vloog de eerste heteluchtballon over de hoofden van Lodewijk XVI, Marie Antoinette, en het Franse hof in Versailles. Net als apen in de ruimte, werd deze vreemde verzameling dieren gekozen om de effecten van vliegen te testen. Schapen, waarvan men dacht dat ze op mensen leken, zouden de effecten van de hoogte op een landbewoner laten zien, terwijl eenden en hanen, die al konden vliegen (zij het op verschillende hoogtes), als controles in het experiment zouden fungeren. De ballon vloog gedurende 8 minuten aan een touw, steeg 1.500 voet in de lucht en legde een afstand van 2 mijl af alvorens veilig naar de grond te worden gebracht. De dieren bleven ongedeerd.

2. De eerste piloten waren bijna veroordeelde misdadigers.

Toen het tijd was om een piloot te kiezen voor de eerste ballonvaart, wilde Lodewijk XVI niet verantwoordelijk zijn voor mogelijke dodelijke slachtoffers, dus hij dacht: Hé, veroordeelde criminelen gaan toch wel dood, laten we hen de ballon laten besturen. Gelukkig werd hij van het idee afgepraat. In plaats daarvan werden de wetenschapper Jean-François Pilâtre De Rozier (boven) en de aristocraat François Laurent d’Arlandes uitgekozen om de ballon te besturen. Op 21 november 1783 vlogen de mannen 20 minuten en werden daarmee de eerste mensen die een langdurige vlucht maakten.

3. De eerste piloot was ook het eerste slachtoffer van een vliegtuigongeluk.

Na de vlucht werd Rozier de Charles Lindbergh van zijn tijd. Twee jaar later besloot hij nog een record te breken door het Kanaal over te steken in een nieuw soort ballon, een die half hetelucht, half waterstof was. Helaas ontplofte de ballon 30 minuten na het opstijgen. Rozier en zijn copiloot kwamen om het leven, waardoor hij een nieuw record vestigde: de eerste persoon die in een ballon vloog, en de eerste persoon die in een ballon om het leven kwam.

4. Champagne na de vlucht ontstond om de boeren gunstig te stemmen.

Toen heteluchtballonnen een rage werden, kwam de Franse aristocratie er al snel achter dat de plaatselijke boeren er niet van hielden dat rijke mensen ballonnen op hun land lieten neerdalen. De aristocratie zei dat de boeren bang waren omdat ze dachten dat de ballonnen op draken leken, maar hoewel de rook die de eerste ballonnen aandreven op draken kan hebben geleken, lijkt het waarschijnlijker dat de boeren niet wilden dat de heteluchtballonnen hun gewassen verpletterden. Hoe dan ook, champagne maakte alles weer goed, en een traditie was geboren.

5. Sommigen geloven dat de Nazca Lijnen werden gemaakt met hete lucht ballonnen.

Deze theorie werd in de jaren 1970 naar voren gebracht door Jim Woodman, die zei dat oude Peruanen de reusachtige figuren in de Nazca woestijn tekenden met behulp van hete lucht ballonnen. Woodman verwees naar oud aardewerk waarvan hij dacht dat het heteluchtballonnen voorstelde, en naar stukjes stof die als ballonomhulsel gebruikt zouden kunnen zijn. Hij ging zelfs zo ver dat hij zijn eigen ballon maakte met gebruikmaking van de middelen die de Peruanen in de oudheid tot hun beschikking hadden. De theorie is grotendeels in diskrediet gebracht, maar sommigen geloven nog steeds dat ballonnen iets te maken hadden met de Nazca-lijnen.

6. Er was zelfs een ballonduel.

In 1808 bevonden twee Fransen zich in een liefdesdriehoek met Mademoiselle Tirevit, een gevierd operadanseres, en kozen het luchtruim boven Parijs voor een duel. Terwijl een menigte beneden stond te kijken naar wat zij dachten dat een ballonrace was, trokken de mannen donderbussen en mikten op elkaars ballonnen. Twee schoten werden afgevuurd. Eén ballon werd doorboord en stortte neer op de gebouwen beneden, waarbij de inzittenden omkwamen. De andere man daalde ongedeerd naar de grond, en kreeg vermoedelijk Tirevit’s hand.

7. Heteluchtballonnen werden gebruikt voor oorlogsverkenningen.

In 1794, tijdens de Slag om Fleurus in de Franse Revolutie, werd een ballon met de naam Entreprenant opgelaten voor observatie vanuit de lucht om vijandelijke posities tijdens gevechten te achterhalen. De ballon, die vastgebonden was, vloog gedurende 9 uur. Gedurende deze tijd noteerde de ballonvaarder de bewegingen van de Oostenrijkse troepen en liet de berichten op de grond vallen. Het is onduidelijk of de berichten veel hebben geholpen – de generaals hielden zich er tactvol stil over – maar de Fransen hebben de slag gewonnen.

8. De Burgeroorlog had een Ballonnen Corps.

Het ballonkorps, opgericht door Abraham Lincoln, had zeven ballonnen, minstens 12 gasgeneratoren en een platte ballonschuit die vroeger een oude stoomboot was. De ballonnen, die namen droegen als Intrepid, werden gebruikt om vijandelijke bewegingen te bespioneren tot op een afstand van 15 mijl. De Confederalen maakten hun eigen ballon, gemaakt van zijde, die uiteindelijk door het leger van de Unie werd buitgemaakt. Het ballonkorps werd in 1863 ontbonden, omdat bleek dat reuzenballonnen goede doelen zijn om op te schieten tijdens gevechten.

9. Rookballonnen waren gekke kermisattracties.

Van de jaren 1800 tot 1900 was er op rondreizende kermissen vaak een waaghalzenshow met rookballonnen. Een stuntman met een parachute werd vastgemaakt aan een mandloze ballon, die vervolgens boven een vuur werd gehouden tot hij erg heet was. De ballon werd losgelaten en de lucht in geschoten, waarbij de stuntman werd meegesleurd. Toen de ballon het hoogste punt had bereikt, maakte de stuntman zich los, opende de parachute en daalde weer naar de grond, tot groot vermaak van het publiek beneden.

10. Iemand heeft een ballon met een glazen bodem uitgevonden.

Stel je voor dat je duizenden meters boven de aarde zweeft met niets anders dan glas tussen jou en de grond. Dat is wat de passagiers ervoeren toen Christian Brown zijn heteluchtballon met glazen bodem voorstelde op het Bristol International Balloon Fiesta 2010. Brown vertelde de Britse pers dat de vlucht “angstaanjagend” was en dat proefvluchten waren geëindigd “met gillende en schreeuwende passagiers van angst.” Er is sprake van om de glazen bodem ballon open te stellen voor het publiek. Waarschijnlijk ook niet voor jouw daarom hebben we gelukkig wel meer dan 60 soorten ballonvluchten voor zowel groot al klein. U kunt kiezen voor een avond– of ochtendballonvaart met jouw gezin, in groep of helemaal alleen met 2 in een privé ballonvlucht.