Laden…

Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen over ballonvaren

Wij krijgen regelmatig dezelfde vragen over ballonvaren in het algemeen, over onze ballonvaarten of onze arrangementen, over het bestellen en algemene vragen over ons bedrijf.

Daarom hebben wij hebben een overzicht samengesteld van vragen die veel aan ons gesteld worden. De vragen zijn hieronder per onderwerp gegroepeerd.

Is uw vraag niet beantwoord na het lezen van de veelgestelde vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier. Wij zijn dagelijks tussen 09:00 uur en 22:00 uur bereikbaar om uw vragen te beantwoorden.

Wat of hoeveel kost een ballonvaart? Wat is de kost of prijs van een ballonvaart per persoon? Hoe duur is ballonvaart?

De prijs voor een ballonvaart is afhankelijk van de regio waarin er wordt gevlogen. De standaardprijs bedraagt €129 per persoon.

De prijs voor een vlucht op een eigen gekozen locatie of nabij gecontroleerde luchtruimen en beboste gebieden zijn een stuk complexer waardoor deze prijs kan variëren. Er is voor zo’n vlucht meer voorbereiding vereist.

De standaardprijs voor een VIP vlucht in een privé gereserveerde ballon bedraagt € 590. De VIP ballon geeft plaats aan maximum 3 personen. De ballon met piloot kan dus afgehuurd worden voor slechts € 590.

Wat kost een ballonvaart voor 2 personen?

Een ballonvaart voor 2 personen is al mogelijk vanaf € 238.

Berekend aan de hand van de prijs per persoon: 2 x €129.

Wat kost een ballonvaart in Nederland?

De prijs per persoon voor een vlucht in Nederland bedraagt € 145.

De vlucht zal worden uitgevoerd boven het prachtige Zeeland. Vanuit de ballonmand krijgt men hier unieke zichten over de prachtige omgeving van de Wester en Oosterschelde.

Hoeveel wind mag er zijn voor een ballonvaart?

Van zodra de voorspellingen windsnelheden van meer dan 10 knopen aangeven is het niet veilig om te ballonvaren. Dit komt overeen met een windsterkte van 3 tot 4 beaufort.

De landingsimpact bij een windsnelheid van meer dan 10 knopen is te groot zodat dit kwetsuren kan veroorzaken.

Hoeveel wind bij ballonvaart? Ballonvaart welke windkracht? Ballonvaart hoeveel wind?

Een windsterkte tussen de 0 en 10 knopen (2 tot 3 beaufort) is geschikt om in te varen.

Ballonvaart wat aandoen?

De kleding die men in vlucht nodig heeft is nagenoeg dezelfde dan op de grond. Een dikke jas is niet nodig bij 20 graden. Na de vlucht kan het wel flink afkoelen bij zonsondergang. Vandaar raden wij steeds aan om een jas mee te nemen die nuttig kan zijn tijdens het aperitief op de landingsplaats.

In een luchtballon is het niet veel kouder dan op de grond. Er wordt op grotere hoogte gevlogen waardoor er een afkoeling van enkele graden optreed.  De afkoeling wordt dan weer gecompenseerd door de warmteafstraling die de branders afstraalt.

Welke kleding bij ballonvaart?

Een lange broek en stevige schoenen zijn zeker aan te raden. Aangezien een luchtballon steeds wordt meegedreven door de wind, is de landingsplaats nooit vooraf te voorspellen. Het is dus mogelijk dat de ballon land op een veld met hoog gras of brandnetels. Vandaar zijn hoge hakken, open schoenen of kleedjes absoluut af te raden.

Hoe verloopt een ballonvaart? Hoe gaat een ballonvaart? Ballonvaart hoe gaat dat?

Het ballonvaartavontuur start met het opstellen en klaarmaken van de luchtballon op de opstijglocatie. Van zodra de ballon voldoende geventileerd is, start de piloot met het verwarmen van de koude lucht door middel van de branders.

Het rustgevende en ontspannen aspect start meteen na het opstijgen. Vrijwel onmiddellijk na de take off verdwijnt iedere vorm van nervositeit bij de meest zenuwachtige passagier. Aangezien een ballon geen contact heeft met de grond is hoogtevrees ook iets wat niet voorkomt tijdens een ballonvaart. De ballonvlucht zelf verloopt zeer rustig zonder enig gevoel van turbulentie of wind.

Een luchtballon wordt meegedreven met de wind zodat men zich in de mand in een windstille omgeving waant.

De landing is het spectaculairste gedeelte van de ballonvaart. De ballon kan rechtopstaand landen of na enkele keren botsen. De sleeplanding waarbij de mand kantelt wordt door de meeste passagiers als de leukste beschouwd.

Na de landing wordt de ballon samen met de hele crew in de ballonzak opgeborgen om zo terug op de trailer te plaatsen. Afsluiten doen we met een glaasje champagne of andere drank tijdens een uitgebreide aperitief op de landingsplaats.

Wanneer wordt een ballonvaart gedaan?

Zonsopgang en -ondergang zijn de ideale momenten om een ballonvaart te maken. Aangezien een luchtballon niet bestand is tegen de effecten van thermische luchtbellen overdag, kan er enkel ’s ochtends en ’s avonds worden gevlogen. Er wordt meestal gevlogen rond één uur na zonsopgang en één uur voor zonsondergang.

Is ballonvaren gevaarlijk?

Ballonvaren is volkomen veilig. Ten opzichte van andere luchtsporten is het de veiligste activiteit in de lucht. De landing is eveneens niet gevaarlijk. De mand kan zowel rechtop blijven staan als neervallen. Als iedere passagier in landingspositie staat, goed door de benen veren en stevig vasthouden, kan er niets gebeuren. Iedere ballon wordt ook jaarlijks gekeurd door een erkende specialist om een optimale veiligheid te kunnen garanderen.

Wanneer begint en eindigt het seizoen voor ballonvaarten?

Het ballonvaartseizoen begint in april en eindigt eind september.

Waar is vandaag een ballonvaart?

Voor last minute ballonvaarten gelieve contact op te nemen met Thomas Spildooren op het nummer 0472.65.12.35.

Hoe oud voor ballonvaart?

Er bestaat geen minimum of maximumleeftijd om mee te mogen vliegen met een warme luchtballon. Bij kinderen onder de 12 jaar is een begeleider wel verplicht. Indien de kinderen niet over de mand van de ballon kunnen kijken, is een opstapje of kruk wel aan te raden.

De jongste passagier die ooit meevloog met Spildooren Ballooning was 3 jaar oud. De oudste daarentegen was 100 jaar oud.

Hoelang duurt een ballonvaart?

De hele beleving duurt een 3 tot 4-tal uur. Het avontuur start met het opblazen en klaarzetten van de luchtballon op het opstijgterrein. Het opblazen van deze luchtreuzen is al behoorlijk spectaculair. De vlucht zelf duurt minimum een uur. Een uur volledig tot rust komen boven de wolken.

Indien er niet onmiddellijk een geschikt landingsterrein in de vliegrichting passeert kan de duurtijd van de vlucht het uur overschrijden. Vluchten van een uur en een half zijn zeker geen uitzondering. Na de vlucht wordt met de hulp van de crew de ballon opgeborgen. Het ballonvaartavontuur wordt afgesloten met een glaasje champagne en een uitgebreide aperitief op de landingsplaats.

Wat kost een ballonvaart voor 4 personen?

Een ballonvaart voor 4 personen is al mogelijk vanaf € 476. Dit is de standaardprijs  voor 4 personen  Berekend aan de hand van de prijs per persoon: 4 x €129.

De kostprijs van een ballonvaart kan variëren naargelang de gekozen locatie van vertrek. Indien u een specifieke locatieaanvraag hebt. Kan er voor de prijsbepaling steeds vrijblijvend contact worden opgenomen met Thomas Spildooren op het nummer 0472.65.12.35

Indien de ballon met piloot privé gereserveerd wordt voor 4 personen bedraagt de prijs € 714.

De privé vlucht voor 4 personen valt onder onze VIP arrangementen. Twijfel niet om contact op te nemen met Thomas Spildooren 0472.65.12.35

Ballonvaart hoe hoog?

Een ballon heeft in principe geen hoogtebeperkingen. De wetgeving reguleert echter wel de vlieghoogtes tijdens de ballonvaart. In bepaalde zones moet je hoog vliegen, in andere mag je dan weer wat lager. Over het algemeen gaan we tot een maximum hoogte van één kilometer.

Wanneer gaat de ballonvaart niet door?

Er wordt vooral rekening gehouden met vier factoren: neerslag, wind, zichtbaarheid en onstabiliteit van de luchtmassa. We kunnen niet ballonvaren als het regent, als er te veel wind en onvoldoende zichtbaarheid is of in een onstabiele luchtmassa.

Wanneer is er nu te veel wind? Vanaf meer dan tien knopen is het niet meer veilig om te vliegen. Dit kunt u bijvoorbeeld zien aan boomtoppen die zeer hard over en weer wiegen of vlaggen die strak gespannen zijn.

Wanneer kan een ballonvaart niet doorgaan?

Ballonvaren is enorm gevoelig aan slechte weersomstandigheden. Er zijn vier factoren die een ballonvlucht onmogelijk maken.

 1. Regen
  De kwaliteit van de vlucht gaat dermate achteruit bij regenweer. De veiligheid van de vlucht komt zo ook in het gedrang. Vliegen bij regenweer tast tevens de levensduur van de ballon aan.
 2. Te harde windsnelheid
  Van zodra de voorspellingen windsnelheden van meer dan 10 knopen aangeven is het niet veilig om te ballonvaren. Dit komt overeen met een windsterkte van 3 tot 4 beaufort.
 3. Onvoldoende zichtbaarheid
  Mistige omstandigheden die de zichtbaarheid aantasten maken ballonvaren onmogelijk. Door veiligheidsredenen is ballonvaren verboden bij een horizontale zichtbaarheid van minder dan 5000 meter.
 4. Een onstabiele luchtmassa
  De veiligheid van de ballonvaart komt zo in het gedrang.

Ballonvaart hoeveel personen maximaal?

Spildooren Ballooning beschikt over een aantal ballons die plaats geven aan grote groepen passagiers. Zo hebben we een ballon die plaats geeft aan 11 personen en één voor 9 personen.

De grote ballons zijn ideaal geschikt voor bedrijfsevenementen of familiefeesten.

Onze kleinere ballon van 4 tot 5 personen is dan weer de ideale maat voor gezinsvluchten. De VIP ballon voor 2 personen vervolledigt het aanbod.

Hoe kan een ballon bestuurd worden?

Een ballon is in principe niet bestuurbaar. Hij wordt namelijk meegedreven door de wind. De piloot kan echter wel door middel van verschillende luchtlagen en hoogtes in een bepaalde richting proberen te sturen. Dit betekent dat we nooit weten waar we zullen landen. De ene dag is het weer iets meer stuurbaar dan de andere. Dan is het in zeldzame gevallen zelfs mogelijk om te landen op de opstijglocatie. Andere dagen voert de wind je mee naar een paar dorpen of steden verderop.

Hoe word je ballonvaarder?

Een opleiding start met een theoretisch examen. Dit bestaat uit vier onderdelen, namelijk reglementering, meteorologie, navigatie en aerostatica. Daarna kan het praktisch gedeelte van start gaan. Een erkende instructeur begeleidt je in de ballon tijdens een aantal instructie-vluchten. Daarna begint het solo-gedeelte. Dan vlieg je helemaal alleen tot jij en de instructeur denken klaar te zijn voor het praktisch examen. Indien geslaagd voor deze eerste test, ben je privaat piloot. Vervolgens moet je vijftig vluchturen maken om een tweede praktische test te mogen afleggen. Tot slot dien je nog een radio-examen af te leggen. Deze testen maken je uiteindelijk beroepspiloot.

Kan je in de winter ook een ballonvlucht maken?

Dit is zeker mogelijk. In de winter kan je zelfs overdag een ballonvaart maken. Dit komt omdat er in de winter geen thermiek is. Het aardoppervlak wordt niet opgewarmd door de zon waardoor er geen hinder is van stijgende thermische luchtbellen. Het is zelfs mogelijk om in de sneeuw te vliegen. Dit levert dan ook prachtige uitzichten op. In de maand februari vliegen we in de Zwitserse Alpen.