fbpx
Home » Over Ons » Veelgestelde vragen » Is het mogelijk om te ballonvaren bij heel warm weer?

Ballonvaart bij warm weer

Is het mogelijk om te ballonvaren bij heel warm weer?  Deze veelgestelde vraag duikt vaak op bij onze klanten. Het antwoord hierop is vrij uitgebreid.

Vooraleer we volledig antwoord krijgen op deze vraag moeten we eerst weten hoe een  luchtballon zijn draagkracht verkrijgt. Wat doet een luchtballon stijgen?

Bij het verwarmen van de lucht in de luchtballon ontstaat er een verschil tussen de buitentemperatuur en de temperatuur in het ballonomhulsel. Wanneer de lucht in de luchtballon warmer wordt dan de buitenlucht wordt de luchtballon lichter en ontstaat er lift.

Met andere woorden de luchtballon krijgt zijn stijgkracht door het temperatuurverschil met de buitenlucht.

Hoe groter het temperatuurverschil van de lucht in de luchtballon met de buitenlucht hoe harder de luchtballon kan stijgen.

Bij warm weer van ongeveer dertig graden moet de luchtmassa in de luchtballon zodanig sterk opgewarmd worden dat de duurzaamheid van de luchtballon wordt aangetast.

De temperatuur in de luchtballon stijgt zodanig hoog dat de luchtballon een enorm hoge slijtage ondervindt.

Door deze reden wordt er bij heel warm weer en hittegolven niet aan ballonvaren gedaan.  Bij temperaturen rond de 30 °C worden ballonvaarten vaak geannuleerd.

Een andere reden waarom we niet gaan ballonvaren bij heel warm weer is omdat het bij deze temperaturen  ook niet aangenaam vertoeven is in de ballonmand. De branders die de luchtmassa in de ballon opwarmt geven stralingswarmte af waardoor de temperatuur in de ballonmand vaak enkele graden hoger stijgt dan de omgevingstemperatuur.

Zo is het vaak tot 5 °C warmer in de mand dan erbuiten.

Het is dus uiterst belangrijk om rekening te houden met het weer bij het plannen van een ballonvaart. Bij warm weer kan het extra belangrijk zijn om voldoende water mee te nemen om te voorkomen dat passagiers uitdrogen, en het is aan te raden om lichtgekleurde en luchtige kleding te dragen om oververhitting te voorkomen.

Al met al kan een ballonvaart bij warm weer een prachtige en onvergetelijke ervaring zijn, mits je goed voorbereid bent en rekening houdt met het advies van onze professionele ballonvaarders.

Zij maken de beslissing op basis van hun ervaring of het al dan niet veilig is om te gaan ballonvaren.

30 Jaar Ervaring

Familiebedrijf met 30 jaar ervaring

Vlaanderen en omstreken

Dé referentie in heel Vlaanderen en omstreken

Gratis cadeau

Gepersonaliseerd aandenken bij iedere vlucht

Beste prijsgarantie

Boek al een ballonvlucht vanaf €139

Onze Ballonvluchten

Wij vliegen over verschillende provincies in heel Vlaanderen met verschillende soorten ballonvaarten. Hieronder kan je alle vluchten per categorie terugvinden!