Home » Over Ons » Veelgestelde vragen » Mag een luchtballon overal landen?

Mag een luchtballon overal landen?

Ja en neen luchtballon kan overal landen maar heeft zicht net als vliegtuigen aan bepaalde luchtverkeersregels te houden. Landen in gecontroleerde luchtvaartgebieden is dus niet mogelijk of enkel mogelijk mits voorafgaandelijke toestemming van de luchtverkeersleidingsdiensten.

Aangezien een luchtballon meegedreven wordt met de wind is het voor de piloot bij de start van de ballonvaart nagenoeg onmogelijk om de landingsplaats vooraf te bepalen.

Hij zal wel een idee hebben van de landingsrichting. Een exacte landingsplaats is niet met 100% zekerheid te bepalen.

De landingsmogelijkheden die de piloot krijgt zijn helemaal afhankelijk van de windrichting en windsnelheid tijdens de vlucht.

Met andere woorden een luchtballon heeft geen stuur en kan dus landen op de plaatsen waar de wind hem overstuurt.

In sommige gevallen kan de piloot de vliegrichting van de luchtballon manipuleren door gebruik te maken van verschillende windrichtingen op verscheidene vlieghoogtes. Dat zal de ballonvaarder gebruiken om een landingsplaats uit te zoeken. Dit is geen exacte wetenschap en een veranderlijke wind tijdens de vlucht kunnen de plannen van de piloot dwarsbomen en hem verplichten om zijn landingsplaats aan te passen.

De variatie in de windrichting is afhankelijk van de metrologische omstandigheden tijdens de vlucht.

De ene dag is er veel verschil in windrichting tussen de verschillende vlieghoogtes terwijl er op andere dagen geen mogelijkheid tot sturen is.

In de eerste plaats moet een luchtballon altijd landen op een geschikte landingsplaats die groot genoeg is om de ballon veilig te laten landen. Dit kan bijvoorbeeld een open veld, een grasveld of een landingsbaan zijn. De afmetingen van de landingsplaats zijn in grote mate afhankelijk van de windkracht tijdens de landing. Bij een stevige wind zal de luchtballon meer landingsruimte nodig hebben dan bij weinig wind.

In functie van de veiligheid van de passagiers kan de ballonvaarder kiezen om bebouwde gebieden, wegen of in andere stedelijke agglomeraties te landen.

Conclusie: Een luchtballon kan zelf landen bij u in de tuin indien de ballonvaarder dit noodzakelijk acht voor veiligheid van de ballonvaart. Er mag geen schade ontstaan aan uw tuin of derden ten gevolge van de landing.

30 Jaar Ervaring

Familiebedrijf met 30 jaar ervaring

Vlaanderen en omstreken

Dé referentie in heel Vlaanderen en omstreken

Gratis cadeau

Gepersonaliseerd aandenken bij iedere vlucht

Beste prijsgarantie

Boek al een ballonvlucht vanaf €139

Onze Ballonvluchten

Wij vliegen over verschillende provincies in heel Vlaanderen met verschillende soorten ballonvaarten. Hieronder kan je alle vluchten per categorie terugvinden!