fbpx

Het internationaal ballonfestival van Chateau-d’Oex haalt het beste in onze piloten naar boven

Ieder jaar is het aan het einde van de maand januari weer zover, het lang verwachte Festival international de ballons à Chateau d’Oex. Een prachtige ballonmeeting in de Zwitserse Alpen waaraan een 50-tal ballons deelnemen.

Ook dit jaar vertrokken we met ons team richting Zwitserland om er met de Rodrigusballon prachtige Alpenvaarten te maken. Eens daar aangekomen, kon de vakantie en vooral het avontuur echt beginnen. We maakten vijf prachtige ballonvaarten in de Alpen.

In de bergen ballonvaren is voor iedere piloot een uiterst uitdagende onderneming. S ’werelds beste ballonvaarders komen er samen om het onherbergzaam gebied vanuit de lucht te temmen. Heel wat ervaring en vliegkunst zijn dan ook een uiterst belangrijke vereiste aangezien de wind in de bergen razendsnel kan draaien en de ballon door de bergenketen wordt aangezogen. Het is dan ook de bedoeling om in de vallei te blijven ofwel de bergen over te steken en te landen in een andere vallei.

Aan iedere ballonvaart gaat een uitgebreide voorbereiding en vluchtplan vooraf. Op sommige dagen is het zelfs mogelijk om terug te landen op de opstijgplaats. Dit heet ‘boxing’. De wind draait op verschillende hoogtes naar andere richtingen waardoor de ballon een vierkant maakt in de lucht en gewoon terugvliegt naar de plaats waar de ballonvaart startte.

Van de vijf ballonvaarten die we daar maakten, was er ook één trans-Alpijnse ballonvaart. Daarbij zijn we tot een hoogte van 12000 ft, Zo’n 3700 meter, geklommen en hebben we de bergen doorkruist. Deze ballonvaart duurde bijna twee uur een half om uiteindelijk te landden in Bulle, een stadje aan de voet van de Zwitserse Alpen. Tijdens deze ballonvlucht was het uitzicht magnifiek, we konden zelfs de Mont Blanc en de Matterhorn zien vanuit de ballonmand. Dit was een fenomenale ervaring voor onze jonge piloot, Thomas, die aan zijn debuut als Alpenpiloot toe was dit jaar. Ballonvaren in de Alpen is een prachtige ervaring, de uitzichten zijn schitterend en het gevoel om boven de Alpen te vliegen met een luchtballon is onbeschrijfelijk.

Het ploeteren in de diepsneeuw om de luchtballon terug in te pakken na de landing nemen we er dan ook graag bij. De sneeuw in combinatie met onze zwarte Rodrigusballon leverde dan ook een aantal prachtige plaatjes op die we u zeker niet willen onthouden.