De Toekomst van de Belgische Ballonvaart is verzekerd – September 2018

Dit jaar werd onze piloot Thomas geselecteerd om deel te nemen aan het junior wereldkampioenschap ballonvaren in Polen. Om de twee jaar wordt er een wereldkampioenschap georganiseerd voor jonge piloten onder de leeftijd van 30 jaar uit de ballonsport. De deelnemers strijden om de titel van junior wereldkampioen wedstrijdballonvaren. In Polen kwamen teams van over heel de wereld samen in de lokale vliegclub van Wloclawek. Er namen onder andere teams uit Groot-Brittannië, Spanje, Japan, Australië, Nederland, Brazilië en Amerika deel aan deze competitie.

In totaal waren we met een 60-tal teams. Wedstrijdballonvaren is aparte discipline in de ballonvaart. Deze sport is ballonvaren op het scherpst van de snee. Elke deelnemer wordt getest op zijn vliegcapaciteiten en wordt tot het uiterste van zijn kunnen gedreven. De bedoeling is dat elke ballonvaarder zo precies mogelijk zijn ballon naar verschillende doelen stuurt door gebruik te maken van verschillende windrichtingen op andere hoogtes.  Twee keer per dag wordt er een briefing georganiseerd waarin eerst de weersomstandigheden worden toegelicht door een meteoteam. Daarna worden de ‘tasksheets’ uitgedeeld. Daarop staan de opdrachten die de piloten tijdens de ballonvlucht moeten uitvoeren. Die tasks worden tijdens de briefing uitgelegd aan alle piloten en dan start de wedstrijd.

Ballonvaren tijdens wedstrijden gaat in principe over precisie. Het is ofwel de bedoeling om de juiste wind te vinden op de juiste hoogte om naar een bepaald doel (een groot kruis op de grond) toe te vliegen met de luchtballon en dan een zandzakje zo dicht mogelijk in het centrum van dat doel te gooien. Anderzijds zijn er ook veel 3D-tasks. Dat zijn opdrachten waarbij de piloten bepaalde figuren moeten vliegen in de lucht. Een speciaal toestel, een logger, meet dan de ballonvlucht op en op die manier kan de jury zien hoe de figuur werd gevlogen door de piloten. Tijdens zo’n wedstrijdballonvaart vliegen de piloten meestal alleen of met twee maximum in de mand. De tweede persoon is dan de navigator en die bedient de toestellen. Zo’n ballonvaarten tijdens een wedstrijd duren meestal veel langer dan een commerciële ballonvaart die ongeveer een uur duurt.

De wedstrijdballons hebben ook een heel andere vorm dan gewone ballons. Een wedstrijdballon, ook wel een racer genoemd, is kleiner en is smaller van vorm. Het is een soort omgekeerde druppel. Tijdens een wedstrijd moet er vaak heel snel gestegen of gedaald worden. De luchtweerstand die inwerkt op de ballon tijdens het stijgen en dalen is veel kleiner bij een langwerpige vorm, de ballon kan dus veel extremer stijgen en dalen.

Het was de eerste keer dat Thomas deelnam aan zo’n grote ballonwedstrijd. Het wereldkampioenschap was een heel fijne opstap naar het wedstrijdvaren en vooral een zeer leerrijke ervaring die deed smaken naar meer. België werd vertegenwoordigd door twee jonge ballonvaarders, Evert Dehandschutter en Thomas Spildooren. Evert die al voor de tweede keer op rij deelnam aan het kampioenschap, was de Belgische medaillehoop en kopman van het Belgische team. Thomas eindigde in de top 30 waar Evert de top 20 binnendook. De fantastische vliegervaringen, nieuwe internationale vriendschappen, aangescherpte vaardigheden en de prachtige ballonvluchten zijn enkele van de vele topherinneringen die ons zullen bijblijven. Één ding is zeker binnen 2 jaar komen we terug voor de titel!