fbpx

7 dingen die je misschien niet weet over de geschiedenis van luchtballonnen

weetjes van de geschiedenis van heteluchtballonnen

Velen beschouwen de gebroeders Wright als de eerste piloten die vlogen, maar mensen vlogen al een eeuw voor de inaugurele vlucht van de gebroeders Wright in heteluchtballonnen. Hier zijn enkele andere historische feiten die u misschien niet wist over luchtballonnen:

1. De eerste ballonpassagiers waren vogels en dieren

In 1783 vloog de eerste heteluchtballon over Louis XVI en Marie Antoinette aan het Franse hof in Versailles. Om de effecten van de vlucht te testen, waren een eend, een haan en een schaap de passagiers. Na een vlucht van twee mijl keerde de ballon ongedeerd met de dieren terug naar de grond.

2. Bijna waren de eerste ballonvaarders criminelen

Lodewijk XVI van Frankrijk gaf opdracht tot de eerste bemande ballonvaart. Omdat hij vreesde dat de piloten zouden sterven in deze ongeteste manier van vliegen, koos hij twee mensen die toch al voorbestemd waren om te sterven. Last minute veranderde deze strategie toen Jean-François Pilâtre de Rozier zich kandidaat stelde.

3. Na de vlucht champagne geïntroduceerd om de boeren te plezieren

Het is traditioneel om een ballonvaart te vieren met een glas champagne. Toen ballonvaren in Frankrijk populair werd, waren de landbouwers die het land in bezit hadden waar de ballonnen landden, bang voor de ballonnen omdat ze met hun rook en vuur op draken leken. Om de boeren tevreden te houden, boden de piloten hen champagne aan, en zo is de traditie van champagne na de vlucht ontstaan.

4. Glazen bodem ballonnen sloegen niet aan

In 2010 demonstreerde Christian Brown op het Bristol International Balloon Fiesta een ballon waarvan de mand een glazen bodem had. Passagiers konden recht naar beneden kijken, naar de grond beneden. Helaas waren sommige passagiers doodsbang en zijn ballonnen met een glazen bodem nog niet echt van de grond gekomen.

5. Een ballonduel

In 1808 streden twee Fransmannen om de hand van een dame en besloten de zaak te regelen met ‘s werelds eerste ballonduel. Ze stegen de lucht in in twee afzonderlijke heteluchtballonnen. Terwijl de menigte beneden toekeek, trokken de twee rivalen pistolen en schoten. Eén ballon werd geraakt en stortte neer op de grond, waarbij de piloot om het leven kwam, terwijl de winnaar van dit eerste ballonduel veilig afdaalde naar de grond om de dame op te eisen.

6. De eerste ballon die ten strijde trok

In 1794 werd een ballon door de Fransen gebruikt voor luchtobservatie om de Oostenrijkse troepen te bespioneren tijdens de Slag van Fleurus. Het Franse leger won de slag, maar in hoeverre de ballonobservatie tot deze overwinning heeft bijgedragen is niet duidelijk.

7. De Burgeroorlog Ballon Korps

Abraham Lincoln zag het nut in van heteluchtballonnen en richtte het Balloon Corps op dat bestond uit zeven ballonnen die werden gebruikt om de vijand te bespioneren tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Het Balloon Corps was niet erg succesvol want met hun grote luifels werden ze gemakkelijk neergeschoten. Dit leidde ertoe dat het Balloon Corps in 1863 werd ontbonden.

Wanneer u geniet van een ochtend– of avondballonvaart boven het Waasland, de Vlaamse Ardennen, Antwerpse Kempen, vergeet dan niet dat u de oudste vorm van vliegen beleeft met een rijke geschiedenis die eeuwen teruggaat.