fbpx

10 heteluchtballon wereldrecords om te onthouden

Varen in een heteluchtballon is een leuke en spannende manier om te vliegen. De eerste heteluchtballonvlucht was in 1783 door de Fransman Francois Pilatre de Rozier. Sinds die eerste vlucht zijn er vele wereldrecords in heteluchtballonvaren gevestigd. Hier zijn er tien van:

1. Grootste massa-opstijging
Het grootste aantal heteluchtballonnen dat in één keer is opgestegen, was 433. Dit vond plaats op 31 juli 2013 in Frankrijk tijdens de Lorraine Mondial Air Balloon festival.

2. De oudste persoon die in een heteluchtballon vloog
Emma Carol was 109 jaar oud toen ze in 1895 een uur lang in een heteluchtballon vloog. Haar record staat nog steeds.

3. De eerste mensen die de Atlantische Oceaan overstaken in een ballon
Richard Branson en Per Lindstrand waren de eerste mensen die de Atlantische Oceaan overstaken in een warme luchtballon. Zij vlogen in 1987 van Sugarloaf, Maine, VS naar Limavady in Noord-Ierland. De reis duurde 31 uur en 41 minuten.

4. Eerste persoon die de wereld rondvaart in een ballon
Steve Fosett vertrok in 2002 vanuit West-Australië en landde 13 dagen en 12 uur later in Queensland, Australië. Hij was de eerste persoon die in een heteluchtballon solo rond de wereld vloog. Drie jaar daarvoor in 1999 vlogen Bertrand Picard en Brian Jones voor het eerst rond de wereld in de Breitling Orbiter 3. Een rozierère ballon. (een combinatie van een gasballon en een warme luchtballon)

Aangezien Steve Fosset zijn wereldrecord helemaal alleen ondernam zonder ondersteuning van een Copiloot is, wordt deze onderneming binnen de ballonvaartmilleu’s als een waar huzarenstukje beschouwt. Een record voor de geschiedenisboeken.

5. Eerste ballonvlucht over de Zuidpool
In januari 2000 bestuurde Ivan Andre Trifonov uit Oostenrijk een ballon over de Zuidpool op een hoogte van 15.000 ft.

6. Hoogste ballonvlucht
De hoogste hoogte waarop een mens in een heteluchtballon heeft gevlogen, is 68.986 voet. Wat ongeveer een 21 kilometer hoogte bedraagt. Een hoogte van bijna 2,5 maal de Mount Everest . Het record werd gevestigd door Dr. Vijaypat Singhania die in november 2005 over Mumbai in India vloog.

7. Hoogste bungee sprong ter wereld
In 2002 tilde een heteluchtballon de Brit Curtis Rivers naar een hoogte van 15.200 voet. Van daaruit lanceerde hij zichzelf met een bungeekoord van 98 voet dat aan de ballon was bevestigd. Hij stuiterde vijf keer en parachuteerde toen terug naar de grond.

8. Werelds grootste heteluchtballon voor passagiers
In 2014 werd een gigantische heteluchtballon vervaardigd door het Britse Cameron Balloons uit Bristol. Het vervoerde 32 passagiers om het wereldrecord voor de grootste gecertificeerde passagiersdragende ballon te claimen.

9. De duurste heteluchtballonvlucht ter wereld
De ultieme ballonvlucht gaat over Everest, ‘s werelds hoogste berg. De website ifonly.com adverteert deze reis van je leven voor 5.215.000 pond voor twee personen. Hoewel de vlucht minder dan een dag duurt, kan het wachten in Nepal op de juiste weersomstandigheden enkele weken in beslag nemen.

Alleen het geld is geen garantie voor een plaats. Alle aspirant-passagiers moeten een mentale en fysieke test ondergaan en vóór de expeditie ongeveer een maand besteden aan fysieke en vaardigheidstraining.

10. De meeste heteluchtballonnen die het Engelse kanaal overvlogen
In 2011 staken 49 ballonnen het Engelse Kanaal over van Dover naar Calais. Oorspronkelijk zouden 50 ballonnen vertrekken, maar één ballon moest voor Calais landen toen hij in moeilijkheden kwam.

Bij Spildooren Ballooning hebben we met onze ballons en piloten nog geen wereldrecords gebroken, maar toch enkele cijfers zoals meer dan 30 jaar ervaring, tot 16 personen in één ballon en meer dan 60 soorten ballonvaarten om uit te kiezen.